Neden mukavva karton ve neden atık kagıt ? / Why cardboard,Why waste paper?
Küçük bir çocukken anneannemin yanına gitmeyi çok severdim. O bir bayan terzisiydi. Dedem çok erken yaşta vefat etmiş ama o yılmadan mücadeleye tek başına devam etmişti. Yeteneği, çalışkanlığı, şahsiyeti ile çok sevilen bir kadın olmuştu. Sabahlara kadar kendi alanında bir devrim yaratan SINGER dikiş makinesinin ritmik sesini, kendisine en güzel melodi kabul eder ve çalışırdı.
Oradaki ipekli, renkli, çiçekli kumaşlar, makaralar, fermuarlar, iğneler, paftalar, kalıplar, en güzeli bir oda dolusu Burda Dergisi beni büyülerdi. Eve provaya gelen şık bayanlar için en önemli konular; kumaşlar, modeller ve moda idi. Bir kız çocuğu olarak o renkli dünya beni hiçbir zaman etkilemedi, söküğümü dikmek bile benim için hala ızdıraptır.
Anneannemin dikiş makinesini dayadığı duvarın tam arkası matbaa idi. Kâğıt kokusu, baskı makinesinin şiir gibi gelen sesi beni kendine çok çekerdi. Orada olmak baskıyı izlemek, kâğıtlara dokunmak hele o kâğıdın oraya gelene kadar olan hikâyesini dinlemek beni benden alır çok uzak ve güzel yerlere götürürdü. Benim için ciltlenen dergiler, özel kapak ve adımın hem de altın yaldız ile yazılması beni çok mutlu ederdi.
O zamanlar kâğıt çok kıymetliydi. Bir kız çocuğu olarak, rengârenk kumaşlar dururken “ neden kâğıt?” sorusunun cevabını hala bulamadım. Sonraki yıllarda gazeteler kendi aralarında rekabet nedeni ile karton maketler vermeye başlamışlardı. Her gün çeşit çeşit karton maketleri alıyor, onları kesiyor, yapıştırıyordum. Benim için büyük keyifti bu. Fakat zaman içersin de benim için fazla basit olmaya başladı …
Ama çok sevmiştim o uğraştığım zamanları. Çok özel ve güzel anılar olarak gönlümde ve beynimde taptaze durur hala. Sonrasında geri dönüşüm kâğıt ilgimi çekti. Atık kâğıt; orman kaynakları, çevre koruması ve enerji tasarrufu açısından çok önemlidir. Bir ton kâğıt üretimi için yaklaşık 3 (metrekare) ağaca ihtiyaç vardır. Oysa eski kâğıdın yeni kâğıda dönüştürülebiliyor olması ekonomiye yarar, yarı yarıya enerji tasarrufu sağlar , % 95 oranında daha az hava kirliliğine olanak sağlar, en önemlisi binlerce ağacın yok olması engellenir. 20 yaşındaki bir ağaçtan elde edilen kâğıt 60 kilodur. 150 kilo atık kâğıttan ise 140 kilo karton elde edilebiliniyor. Bu yazıyı yazarken bile, çalışmalarımdan artan minik kâğıt parçacıklarını tekrar kâğıt hamuru yaptığım için mutluyum, en önemlisi huzurluyum.
Geri dönüşüm, atık kağıt ve dioramalar ile sabır, hayal gücü, yaratıcılık, basit malzemeler ve boyama teknikleri ile çevre dostu çalışmalar yapılabilir. Güneş alerjim var, bu hassasiyet beni diğer insanlardan ayırıyor güneşe uzun yıllardır çıkamıyorum . Fakat sadece güneş ışınları değildir alerji oluşturan. Koruyucu maddeler(parepen), yapıştırıcılar hatta boyalar bile oluşturabiliyorlar.boya içersinde toksit maddeler bulunmaktadır. Alerji yapmayan tutkal bulmak bile uzun zamanımı aldı. Çalışmalarımda, sulu boya eskitmelerimde granül kahve kullanırım. (Sarı oda dioraması sadece granül kahve ile boyanmış ve eskitilmiştir ben daha çok yıpratma seviyorum.) Hiçbir kimyasal madde ve aşındırıcı kullanmam- kullanamam. solvent alerjim vardır uhuda bile solvent bulunur ,Eskitme ve yıpratma çalışmanın hikâyesi ile ilintilidir. Yaşanmışlığı olmayan hiç bir şey beni etkilemez. Yaşanmışlıklar, eskitmeler, kırılmalar, çatlatmalar, örümcek ağları terk edilmişlik vs. Her türlü duygu ve düşünce dile dökülmeden dioramada film karesi gibi donar ve can bulur. Yaşanmışlıklar bu nedenle değer katar, derinlik ve gerçekçilik sağlar diye düşünürüm.
Diorama için gerekli olan boyama ,çizim minyatür objeler ,minyatür gıda (miniature food ] minyatür figür bunların hepsi bir bütünü oluşturur yani sonucunda bir tarz olan benim stilim diorama Building a diorama from scratch denilen el yapımı diorama için gereklidir, diorama için malzeme önemli değil sonuç önemli olsada 100/100 kağıt veya 100/60 kağıt ile çalıştığım el yapımı ve geri dönüşüm kağıt ile yaptığım çalışmalarım bulunmaktadır.
İstanbul M .Rahmi Koç Müzesi müze içerİsinde birçok çalışmam sergilenmektedir .
Dut ağacı dalları , çam veya gül budama zamanlarında kesilen dallardan kullanılmıştır .
hiç bir çalışmam için bir ağaç kesilmemiştir el yapımı kağıt veya atık kağıt, geri dönüşüm kağıt kullanılmıştır.
Miniature /tamamı el yapımı kağıt çalışmalarıma örnekler.
The Miniature Of Gül ipek