Diorama

Volkswagen Bus 1967 T1 /Diorama

Dıorama  çalışmamda kullandığım, vw diecast otomobil dışındaki tüm malzeme kağıt ve kağıdın tüm imkanları kullanılarak yapılmıştır.

 

Building a diorama from scratch by gül ipek

Otomobilin eskitme ve paslandırmasında su bazlı acrylıc boya ve toz boya piğmentler kullanılmıştır .

Scale 1:24

Diorama Çalışmamı canlı olarak 31 ocak 2015 e kadar akatlar MKM  Mustafa Kemal Kültür Merkezi

Uyuşturucuya hayır resim ve heykel karma sergisinde görebilir ,sergiyi gezebilirsiniz.

Ayrıca 2015 ocak sayısı e-dergi Otomobilnews dergisindede yazı ve fotoğrafları ile yer almaktadır .

ücretsiz bir E-dergidir .

gulipeksanat_volkswagen_auto

vw_ocak_dergi_ (3)

vw_dasauto_car_vosvos_dıorama (4)

vw_dasauto_car_vosvos_dıorama (3)

volkswagen_diorama_cars (1)

dıorama_cars_tamirhane_gül (2)

dıorama_cars_tamirhane_gül (3)

dıorama_cars_tamirhane_gül (4)

dıorama_cars_tamirhane_gül (1)

vw_ocak_dergi_ (9)

vw_ocak_dergi_ (10)

vw_ocak_dergi_ (8)

VW_VOLKSWAGEN_CARS (1)

VW_VOLKSWAGEN_CARS (7)

VW_VOLKSWAGEN_CARS (5)

VW_VOLKSWAGEN_CARS (2)

DIORAMA_ABANDONED_CARGARAGE_AUTO_ (3)

vw_ocak_dergi_ (7)

vw_ocak_dergi_ (6)

vw_ocak_dergi_ (5)

vw_ocak_dergi_ (2)

VW_VOLKSWAGEN_CARS (3)

vw_ocak_dergi_ (1)

IMG_2072

IMG_2073

vw (4)-001

vw_ocak_dergi_ (11)

vw_ocak_dergi_ (3)

vw_diorama

_dergi_otomobilnews_dıoramaScratch build /Gül İPEK

 

                         Volkswagen /Abandoned Bus

DİORAMA /SCALE 1:24

VOLKSWAGEN :DİECAST

Otomobil çağının her dönemi kendine özel tarzı ve teknoloji eğilimiyle şekil bulur.

Almanya’nın  faşist lideri Adolf Hitler’in  “halk için otomobil” sloganından yola çıkarak Alman Otomotiv Birliği’ne kurdurduğu otomobil firması Volkswagen’in tasarladığı ikinci araba olan Type2 “T1”  ilk kez 1947’de üretildi.  Modern taşıma ve yolcu vanlarının atası olan ‘Volkswagen Type 2’  Amerika ve Avrupa’da  üretilen  benzeri  taşıtlar arasındaki rekabeti arttırmış ve bu tarz araçların piyasaya çıkmasına da sebep olmuştur.

Volkswagwnin Tasarımın sahibi Ferdinad Porsche olsada ,enteresan olan Kaplumbağa’nın tasarımın Çekoslovak Tatra otomobilinden alıntı olmasıdır !! Savaş sonrası açılan davada Vw büyük paralar ödemiştir savaş araçları üreten bu firmaya !!

Sonraki yıllarda ,sevimli ,konforlu, ekonomik ve kullanımı kolay bir otomobille karşılaşınca talep giderek artmaya başladı. insana basit bir otomobilin nasıl çalıştığını ve nasıl tamir edilebileceğini öğretmiş olan bir otomobil her Volkswagen sahibi otomobilini nasıl tamir edeceğini bilir .

 


Vw amblemi Porsche mühendisi Franz Xaver tarafından bulundu. Ekim 1948 yılından bu yana markanın iki harfi Almanya’nın Wolfsburg şehrini temsil eder.

Direksiyonun ortasındaki  amblemde anlamlıdır,  resimde su kenarında bir kale ve köpek figürleri yer alır. Bu resimde ki  su  arabanın su gibi aktığını, kale  arabanın sağlamlığını, köpek ise aracın sahibine bir köpek kadar sadık olduğunu temsil eder.

  Meraklıları tarafından Volkswagen Bus,  Volkswagen Transporter,  Volkswagen Kombi,  Hippie Bus,  Hippie Van,  Hippiemobile  gibi isimlerle anılan T1’ler 60’larda hippi kültürünün  ve  özgürlüğün simgesiydi  ,hippi akımının sembolü olması sayesinde de giderek büyüdü.

 

Elbette savaş için bir diktatör tarafından düşünülmüş olup tasarlanıp askeri hizmete sunulan bu araç neden ve nasıl  barışın simgesi olmuş.??

Savaş sonrası  yeni bir jenerasyon oluşur. savaş karşıtı olan, olabildiğince özgür olunması gerektiğini savunan ,baskı istemeyen gençlerin arasında da populerlik bulunca onlarla özdeşleşip barışı temsil eden bir  otomobil  imajına sahip olmuştur,baskının bittiğini gösteren sosyal bir sembol olmuştur, sevimli tasarımı rengârenk  boyanan,  üzerine  barış  işaretleri,  çiçekler ve gökkuşakları  yapılan bu minibüsler  dayanıklılığıyla bugün hâlâ tutkunlarına  hizmet ediyor.Sayısız filme dizilere ve kitaplara konu olmuş efsane olmayı başarmış bir markadır .Günümüzde çanta ,kupa yastık gibi bir çok hediyelik eşya olarak simgeleşmiştir .

 

Dünya üzerinde her ülke, “O”na kendince bir ad takmışdır. Beetle ortak bir ad olsada  Türkiye’de  Volkswagen için kullandığı en popüler adlar  Vosvos ve Kaplumbağa dır.

Diorama (canlandırma )bu ay ki konum terk edilmiş eski bir depo ve emektar terk edilmiş otomobil Volkswagen classical bus  ,kullandığım diecast otomobil 1:24 ölçektir diorama bina için , tekniği bana ait olan  uygulama  ve boyama kullanılmıştır ,kağıdın tüm imkanları kullanılarak yapılmış olup tasarım, kurgu bana aittir.Çalışmamın boya ve eskitmeleri ,otomobilin eskitme kirletme ve pas efektleri için su bazlı akrilik boya kullanılmıştır .

 

VW  Bus Zamanında    Samba  tatiller  için  mükemmel,  büyük  aileler  için  ideal,  kullanımı  bir  otomobil  kadar rahat.  Sahiplerine  göre  her  T1’in  bir ruhu vardır  Meraklılarına göre en iyi yeri  arka koltukları. Yan camları çok küçük ancak cam sayısındaki fazlalık insanı gerçekten  şaşırtıyor.  Orijinal  Samba  Bus’da  toplam 23 adet  cam var.  Örneğin dağları daha iyi görebilmek için minibüsün tavan kenarlarında toplam sekiz adet cam bulunuyor.  Bunun dışında bir çoğunda  neredeyse  en arkaya kadar uzanabilen bir açılır tavana da var.  Koltuk başlıklarının olmaması ise öne doğru olan görüşün de kısıtlanmamasını sağlıyor.  İç mekanın ön kısmına doğru gelindiğinde ise karşımıza bolca çıplak sac  yüzey  ve  düşük bir konfor seviyesi çıkıyor. Buna rağmen insan,  iki parçalı ön camın karşısında kendisini bir şekilde evinde hissediyor.  Sanıldığı gibi bu araç doğa dostu değildir,  acayip yakıt tüketir.  Karavan  versiyonlarının  tepesindeki  açılabilen  bölümü dışarı ittirdiğinizde aracın üzerinde minik bir çadır oluşur, bir nevi yazlıktır,  kışın alt katta sıcak sıcak uyurken,  yazın üst katta serin serin uyunabilmektedir.  Standart donanımıyla bile büyük bir karavanı aratmayacak kadar kullanışlıdır, zaten karavan değil  “camper” dır.  Ne yazık ki bu modeller ülkemizde çok fazla bulunmaz,  bulunanlar da pek satılmaz,  sahipleri onları öper, okşar, evlattır onlar. Satanlar da haklı olarak  çok para isterler,  günümüzde meraklıları bu aracın iyi korunmuş versiyonları için 40 bin Euro ve daha fazlasını gözden çıkarabiliyorlar.

 

Dünyada ve ülkemizde çok fazla volkswagen sevdalıları ve çok renkli geçen organizasyonlar bulunmaktadır .

 

Sahibi ile arasında duygusal bir bağ kurulduğuna inandığım motoru arkada, bagajı önde olan bu sevimli otomobil için en sevdiğim bir fıkrayı paylaşmak istedim .

 

. Arabalardan anlamayan bir adam sadece yürümekten sıkıldığı için araba almaya kara vermiş. Araba pazarına giden adam arabalardan anlamadığı için en ucuz araba olan eski model bir Volkswagen alır. Arabasına keyifle binen adamın arabası yarım saat sonra bozulur ve durur. Adam ön kaputu açtığında motoru göremeyince:

– Hay Allah motoru düşürmüşüz! der.

Yoldan geçen başka bir Volkswagen’li yardım için durur ve sorar:

– Hayrola birader ne oldu?

Arabası bozulan adam da:

– Motoru düşürmüşüm! der.

Yardım için gelen adam:

– Yahu üzüldüğün şeye bak! Benim bagajda bir tane yedek var ben sana vereyim!.

 

1 yıldır OtomobilNews dergisinde yer  alan Otomobil konulu dioramalarımı canlı görmek isteyenler ,İstanbul Rahmi Koç müzesinde sergilenmektedir.

 

Gül ipek / Paper artist

0cak 2014

 

2 Comments

  • Tayfun

    Gül hanım, sitenize tesadüf eseri rastladım.
    Gerçekten çok güzel eserler yaratmışsınız.Emeğinize sağlık
    1 saatten fazladır sitenizi inceliyorum. Sizin sayenizde eskitme ve boya transferi tekniğini görmüş oldum.Başarılarınızın devamını dilerim
    Saygılarımla.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir