Mudurnu Armutçular Konagı 1860
Mudurnu /Bolu /Türkiye
Armutçular Konağı 1860 Barok tarzı Ahşap Konak
Mudurnu da bulunan 1860 yılında inşa edilen Barok tarzı eşsiz ahşap konağı yaptıran Mudurnulu Karaçayırlar ailesi ,konak 1949 yılında Karaçayır ailesinden Armutçular ailesine geçmiştir ve edindiğim bilgi ışığında Konağın ilk adı nedir bilmiyorum ama son adı Armutçular konağı .
Konağı bana gezdiren ,anılarını anlatan ve fotoğraflama olanak sağlayan Konağın sahibi ve konaktan doğup büyümüş Sn Ömer Büyükarmutçuya teşekkürlerimi sunarım .
Anadoluda ki tek ahşap barok mimarisine sahip bir konak tır .
Armutçular Konağı’nın en önemli özelliklerinden birisi cephesinde bulunan ahşap süslemeler dir .
27 odası bulunan konak 3 katlıdır .Ana yapının cephelerinde her pencere ve kapı boşluğunun çevresinde,
tüm köşelerde, kat aralarında ve saçaklarda, çatı alınlıklarında ve çıkmaların alt
kısımlarında birçok muhteşem ahşap süslemeler bulunmaktadır .
Bunların dışında pencere ve kapı boşlukları, taşıyıcı sütunlar, kat arası silmeleri, payandalar, saçaklar yer almaktadır
Ahşap konak, İstanbul’dan getirilen ustalar tarafından yaptırılmış. 1860 tarihli konağın çatısı orijinal Marsilya kiremitleriyle örtülüdür
çalışmamda bu kiremitleri minyatür ve el yapımı olarak çatı çalışmasını yapacağım .
Çalışmamda bana yardımcı olan Röleve :Mimar Ersin Yasin Öztürk
Life is about Creating yourself…!
Armutçular Mansion, which was built in 1860 in Baroque style wooden mansion.
One of the most important features of Armutçular Mansion which is located in Mudurnu and built in 1860,is having hand-built ornaments on every side of the building. . Is a 3-storey mansion with 27 rooms. Until around each window and door openings in the building’s facade, all corners of the floor in between the fringe and the bottom of the roof and pediment out
There are many magnificent wooden ornaments on parts of them outside the window and door openings, pillars, floors deletions from, struts, located on the fringes
The entire ground floor of the wooden mansion were built with masonry stone, while the upper floors were built with timber frame system,it is hard to not admire really.I’ve been working in accordance with the original.
The wooden mansion, built by craftsmen brought from Istanbul. The roof of the mansion dates back to 1860 are covered with original Marseille tiles.
Diorama nedir ?
Bir dioramada kullanılan malzemelerin bir önemi yoktur önemli olan anı 3 boyutlu anlatabilmek ölçekli çalışmak ve yaşanmışlığı doğru aktarabilmektir Çalışma ne kadar gerçekçi olursa, olayın inandırıcı ve etkileyici yönü o derece çok olur. Sanatçı iç dünyasını, onu etkileyen bir anı, ölçek olarak küçük kullansa da, hikaye ve anı büyük olur. Ben kağıdı hayal gücüm ile şekillendirip masal anlatıyorum ,bunun dünyada geçerli adı ise Diorama ( canlandırma ).Benim diorama tarzım
Building Diorama from Scratch olarak bilinen tüm çalışmayı kendimin yaptıgı hazır malzeme kullanmadan yapılan dioramadır Armutçular konağı röleveden ve çok sayıda çektiğim fotoğraflardan birebir çalışılmış 1:50 ölçekli bir çalışmadır ,mukavva ,craft kartonu ,akrilik boya ,tutkal ve dış cephesi için ve ceviz kaplama ,tuğla kil çalışması perdeler kağıt çalışmasıdır kendime ait teknik ve boyama tekniği ile çalışılmıştır .
Ahşap konağın zemin katının tamamı yığma taş üst katları ise ahşap karkas sistemi ile inşa edilmiş olup hayran kalmamak elde değil aslına uygun olarak çalışmaktayım .
Kullandığım malzemeler .Kraft karton 2 mm ,3 mm ,mukavva ,(geri dönüşüm kağıtlardır )tutkal ,ağaç kaplaması ,asetad ,……
Konağın sadece dışını ahşap kağlama yapıyorum ,tabaka halindeki ağaç kaplamayı cetvelle çizerek kesiyor ve çubuklar halinde yapıştırmaya hazırlıyorum .
konağın çatı süslemeleri 4 bir cephesinde bu şekilde bulunmaktadır
Konağın ana giriş kapı süslemeleri ceviz kaplama
paper,cardboard,glue,walnut veneer.
mukavva ,tutkal çeviz kaplama kullandığım malzemelerdir .
Handmade Turkish Tiles scale 1:50
TURKİSH TİLE
Konağın ana giriş zemin karoları
kedisiz konak olmaz diyerek yaramaz cici bir kedi ekliyorum çalışmama …:)
malzeme fimo (polimer clay )
Armutçular konağı Güney cephesi .
Marsielle roof tile and chımney project
Metarial modelin clay
Çatı ve baca için südor kil kullandım .(hava ile kuruyan )
Konağın bahçe çalışması
Bu konakta doğan sahibinden muhteşem hikayesini dinlerken mest oldum ,sizlerde hayran kalacaksınız.Mudurnu da kendi çektiğim 75 fotoğraf ve bu konak için hazırlamış olduğu bitirme tezini ve rölevesini kaynak olarak kullanıyorum Konağın rölevesini hazırlamış olan Mimar Ersin Yasin Öztürk Beyefendiye sonsuz saygı ve sevgilerimi sunarım , orjinaline sadık kalarak konağı yapmak tek emelimdi ,konağın yapım aşamasında bana her konuda destek olan Mimar Emre Kütahyalıya şükran ve teşekkürlerimi sunarım ..
Evliya Çelebi Seyahatnamesi’nde Mudurnu’da üretilen ürünlerin Hindistan’a kadar gönderildiğinden bahsedilmektedir.yolunuz düşerse mutlaka uğrayınız ….
Sevgilerimle
Gül ipek 2016
7 Comments
Werner
Great work!
Julie D
So wonderful! Love your work!
GÜL ipek
Thank you so much for your kind words! Really appreciated 🙂
Hakkı ARIKAN
Harika bir çalışma gül hanım tebrik ederim.
GÜL ipek
Teşekkürler ederim .
Koray
Sizi tebrik ediyorum çok nefis çalışmalar.Sitenize girince insanın ruhu dinleniyor.Çocukluğumda legodan yaptığım minik evleri dizer yanlarına ağaçlardan kopardıgım dallardan minik ağaç yapar, sonra da minik metal arabalarla da çevresini dekore ederdim. Diaroma tutkusu böyle başlamıştı bende, ama olduğu yerde duruyordu taa bugüne kadar (Taa ki sitenizi keşfedinceye kadar )…… Çalışmalarınızın devamını dilerim .
Hakan
Çalışmanız tek kelimeyle mükemmel. Genelde kadınlar örgü çiçek böcek işleri yapar. Siz ise pek rastlanılmayan bir alanda faaliyet gösteriyorsunuz. Bu, yapılan işi daha bir anlamlı kılıyor. Tebrik ederim.