Kuzine soba (Peçka, Masinga ), Diorama / Cooker stove /Piece kuchenny
Piec kuchenny,
kuzine soba
peçka
masinga
cooker stove
İstanbul’da yaşayanlar için kuzine soba bir nostaljidir. Ben gaz sobalı bir evde büyüdüm. Kuzine keyfini çok dinledim. Hem soba, hem ocak, hem fırın, çaymatik, 24 saat sıcak su gibi birçok işlevi varmış.
Hatta çok eskiler de ütülerin içine kömür koyularak kullanıldığı zamanlarda o bile faydalanırmış bu çok amaçlı sobalardan. Üzerindekiler hariç borusunda çamaşır kurutulur, sobanın etrafındaki ısı ile yoğurt ve ekmek mayalanmaya bırakılırmış. O ekmeklerin tadı bir başka olurmuş, unutulmaz tatlar; kestane, közde patates ve mısır, suda kaynayan mısırın tadı damaklara ve hafızalara güzel çocukluk anıları olarak kazınmış bir çok kişinin.
Ben kuzine soba diye bilirdim oysa ki Peçka ve Maşinga diye isimleri de varmış. Peçka Rusça’da soba anlamına geliyor. Artvin ve Ardahan dolaylarında eski Sovyetlere yakın olan bölgelerde hala aynı isim kullanılıyor.
Bende kuzine soba Dioraması çalışmaya karar verdim, çok keyifli bir çalışma oldu. Bir tepsi börek belki de şerbeti dökülmemiş baklavadır üzerinde ki, tencerede belki kuru fasulye yada nohut pişiyordur….iyi seyirler dilerim.
Çalışırken hissettiğim o duyguyu, fotoğrafları ile bana tekrar yaşatan ve emek veren Fotoğraf Sanatçısı Murat SARGIN’a sonsuz teşekkürlerimi sunarım.
yapım aşamasında kullandığım malzeme mukavva dır boru için pipet diğer malzemeler için kağıt hamuru ve fimo model hamuru kullandım .
boya akrilik boyadır .
Yer karosu için malzeme sadece mukavva ve boya kullanılmıştır.